• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/nisasurucukursu/?qse
  • https://twitter.com/nisasurucukursu

D Sınıfı Ağır Vasıta otobüs ehliyeti

2018 yılı itibari ile ehliyet alacakların öncelikle ehliyet kursları, ehliyet sınavına ait soruları kapsayan içerikler, ehliyet çıkarmak için gerekli işlemler ile ehliyet ücretlerine ait gerekli bilgileri bilmesi gerekmektedir. Bunun için aday hangi aracı ve/veya araçları kullanacağına karar vererek doğru kurs ve ehliyet müracaatı yapmalıdır. Ehliyet kurslarına ait tüm düzenleme ve sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı denetim ve gözetiminde yapılmaktadır. Bakanlık tarafından yapılan düzenlemelerle hangi ehliyet sınıfının hangi araçları kullanacağı da belirlenmiştir.  

D Sınıfı Ehliyet Nedir?

D grubuna ait 4 sınıf ehliyet bulunmaktadır. Bunlar; D,  D1, D1E ve DE sınıfı ehliyetlerdir.  Römorklu ve römorksuz minibüs ve otobüs kullanımları içindir.

D Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

2018 yılında ilk defa ehliyet alacaklar için yazılmak zorunda oldukları kurslarda hem teorik hem de uygulamalı direksiyon kursları bulunmaktadır.  Ancak D, D1, D1E ve DE ehliyeti için ön koşullu ehliyet sahibi olmaları gerektiğinden, bu gruptaki ehliyetlerden birini almak isteyen sürücüler teorik dersler ve sınavından muaf olup sadece direksiyon eğitimi alarak ve direksiyon sınavına girerek ehliyet almaya hak sahibi olurlar. Bunun için herhangi bir ehliyet kursuna müracaat etmek yeterlidir.

Uygulamalı direksiyon dersleri ise alınacak ehliyet sınıflarına bağlı olarak saatleri değişmekte olup minimum alınacak kurs saatleri şu şekilde düzenlenmiştir:

  • D sınıfı ehliyet 14 saat
  • D1 sınıfı ehliyet 7 saat
  • D1E ve DE sınıfı ehliyetler 6 saat

D Sınıfı Ehliyet Alacakların İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

D gurubunda bulunan D, D1, D1E ve DE sınıflandırılması araca takılacak olan römork ve yük ağırlığına göre yapılmıştır. Ayrıca D gurubunda ehliyet alacaklar en az ilkokul mezunu olmaları ve eğer ticari araç kullanılacaklarsa ayrıca SRC ve Psikoteknik belgesi almaları gerekmektedir. Yapılan düzenlemelerle beraber D, D1 ve D1E, DE sınıfı ehliyetler alacaklar için gerekli şartlar ve kullanabilecekleri araçlar şunlardır:

  • D sınıfı ehliyet minibüs ve otobüs kullanımı içindir. Bu ehliyet için yaş şartı 24 tür.  Araç yük ağırlığı en fazla 750 kg olmalıdır. D sınıfı ehliyet alabilmek için sürücünün en az B sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Bu ehliyete sahip olanlar ayrıca M, B, B1, D1 ve F ehliyet sınıfına ait araçları da kullanabilmektedir.
  • D1 sınıfı ehliyet minibüs (16+1 kapasiteli) kullanımı içindir. Yaş şartı 21 olarak belirlenmiştir.  Bu ehliyet sınıfı için en az B sınıfı ehliyete sahip olunması gerekmektedir. Ayrıca bu sınıf ehliyetle M, B, B1, F sınıfı araçlar kullanılabilmektedir.
  • D1E sınıfı ehliyet römorklu (750 kg ve üstü) minibüs kullanımı içindir. Yaş sınırı 21 dir.  Sürücü adayının en az D1 sınıfı ehliyete sahip olunması lazımdır. D1E ehliyeti ile sürücü M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfı araçları sürebilmektedir.
  • DE sınıfı ehliyet römorklu  (750 kg üstü) otobüs içindir. Bu ehliyet için 24 yaş ve en az D sınıfı ehliyet sahibi olunması şartı vardır.  M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfına ait araçlar bu ehliyet ile kullanılabilir.

D Sınıfı Ehliyet İçin Masraflar Nelerdir?

Sürücü kurs ücretleri illere göre değişiklik göstermektedir. Bunun dışında D sınıfı için sabit ödenecek ücretler ise 2018 yılı için şu şekildedir.

  • Ehliyet harcı                           : ... TL
  • Polis Vakıf Ücreti                   : .. TL
  • Sürücü Belgesi Kart Ücreti     : ... TL
  • Direksiyon Sınav Ücreti         : ... TL

Toplam olarak kurs ücreti hariç ödenecek miktar ....TL dir.  



3124 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
BİZİ ARAYIN

İnteraktif Sürücü ve Ehliyet Kitabı
Avcılar Sürücü Kursu ve Avcılar Ehliyet Kursu olarak, Nisa Sürücü Kursu 2009 yılında; yenilikçi yaklaşımımız ile müşterilerimize, sürücülere ve sürücü adaylarına Değer yaratmak, Doğruluk, Dürüstlük, Yasalara Uygunluk, Teknolojiyi Kullanmak, %100 Müşteri Memnuniyeti Sağlamak ve Toplumda Bilinçli Sürücüler Kitlesi Oluşturmak gibi değişmez temel ilkeler ile yola çıktık.